A probiotikumok népszerűsége a gasztroenterológiában / Horváth Lívia
Bibliogr.: p. 73-74. - Abstr. hun., eng.
In: Honvédorvos. - ISSN 0133-879X. - 2019. 71. évf. 3-4. sz., p. 61-74. : ill.
A probiotikus törzsek alkalmazása egyfajta intervenciós lehetőséget jelenthet a különböző gasztroenterológiai tünetek mérséklésében vagy akár megelőzésében. Az elmúlt 50 évben a haláloki statisztikában jelentős átrendeződés figyelhető meg hazánkban: másfélszeresére növekedett az emésztőszervrendszeri és a daganatos megbetegedésekből származó halálozások száma és ez alól a társadalom részét képező haderő sem kivétel. A humán mikroflóra egyensúlyának megbomlása kapcsolatba hozható a különböző gasztroenterológiai kórképekkel, amelyek kiegészítő terápiájában a probiotikumok fontos szerepet játszanak. A probiotikumok népszerűségét a különböző gasztroenterológiai kórképek esetében kérdőíves felméréssel vizsgáltuk. Az eredmény alapján megállapítható, hogy a probiotikumok gyakorlati alkalmazása a különböző emésztési panaszok esetében nem terjedt el a lakosság körében. Ebben közrejátszhatnak a probiotikum választását nehezítő tényezők is (többek között, hogy a jelenleg forgalomban lévő probiotikus készítmények közül kevés tartozik a gyógyszer kategóriába). A készítmények javarészt étrendkiegészítők, amelyekkel nem végeztek kellő számú, bizonyító erejű klinikai vizsgálatot, továbbá, hogy csak célzott probiotikus törzsek kellő ideig történő alkalmazásával lehet eredményt elérni. Azonban a megfelelő probiotikus készítmények alkalmazásával lehetőség nyílik a különböző emésztési panaszok mérsékelésére, enyhébb kórképek esetén akár a megszüntetésére is. Kulcsszavak: probiotikumok, gasztroenterológia, bélflóra, népszerű probiotikumok