Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144682
MOB:2019/4
Szerzők:Erdei Ottilia; Dankovics Gergely; Daiki Tenno; Barna István
Tárgyszavak:NÉPEGÉSZSÉGÜGY; SZŰRŐVIZSGÁLATOK; LAKTÓZINTOLERANCIA; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Új Diéta - 2019. 28. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram (MÁESZ) - laktózintolerancia rizikófelmérő kérdőíveinek elemzése, értékelése (2014-2018) / Erdei Ottilia [et al.]
  Bibliogr.: p. 22. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 5. sz., p. 19-22. : ill.


A laktózintolerancia a laktáz enzim hiánya vagy csökkent működése következtében létrejött emésztési zavar, amely számottevően befolyásolja a beteg életminőségét. Primer és szekunder formáinak kezelésére a laktózszegény diéta és/vagy a hiányzó enzim pótlása szolgál. Hazánkban az utolsó epidemiológiai felmérés az 1980-as években történt, ezért érdemesnek látszott a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramon (MÁESZ) belül felmérni az aktuális érintettséget. A közleményben szereplő adat 34 176 pontosan kitöltött, rizikófelmérő kérdőív hajlamfelmérő blokkjának statisztikai értékelésének az eredménye. A Közép-Európai genetikai állomány alapján közel 30%-os a laktózérzékenység. Felmérésünk szerint Magyarországon 10,5%-ban manifesztálódik, azaz ténylegesen panaszokat is okoz az egyénnek.  Kulcsszavak: Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja, laktózintolerancia