Időskor, bélflóra, probiotikumok / Papp-Bata Ágnes, Mile Marianna, Csiki Zoltán
Bibliogr.: p. 130. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2019. 13. évf. 4. sz., p. 128-130.
Az elmúlt évtizedek intenzív kutatásai egyre több információval szolgálnak a bélflórát alkotó mikroorganizmusok megfelelő összetételének és stabilitásának egészségügyi jelentőségéről idősebb korban is. Napjainkra már számos kórállapot, pl. elhízás, diabetes mellitus, egyes daganatos és allergiás betegségek, különféle bélbetegségek, pszichiátriai kórképek kialakulásának hátterében írták le a megváltozott gasztrointesztinális mikrobiom kóroki jelentőségét, amely a kóroktani szemléletváltás szükségessége mellett rámutat a bélflóra helyreállításának kiemelt jelentőségére is. A jelen cikk áttekintést nyújt a bélflóra öregedéssel összefüggő változásairól, annak következményeiről, illetve a probiotikumok alkalmazásának egészségügyi és piaci aspektusairól az idősebb korosztály körében.