A gyermekkori ételallergiákról / Szíjjártó László
Bibliogr.: p. 53. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2019. 13. évf. 2. sz., p. 49-53. : ill.
A csecsemő- és gyermekkorban egyre gyakrabban jelentkeznek ételekkel összefüggésbe hozható panaszok, kb. a 18 év alattiak 5%-át érintve. Ám talán divathullámnak is köszönhetően a szülők sokkal gyakrabban vélik gyermeküket allergiásnak. Az alacsony specificitású allergiatesztek (spec. IgE és Prik) helytelen használatával kapcsolatos erős túldiagnosztizálás elkerülése érdekében a korszerű ajánlások szinte minden esetben a nyílt vagy kettős vak placebokontrollált ételprovokációs vizsgálatokat ajánlják. Bár a kezelés még mindig az eliminációs diéta, a rendkívül eredményes immunterápia (sikerarány >90%), az egyre biztonságosabb és egyszerűbb protokollok révén mára számos centrumban gyakorlattá vált. Az ételallergiák primer prevenciója drasztikusan megváltozott!