Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=143287
MOB:2019/1
Szerzők:Solymosi Dóra; Sárdy Miklós; Molnár Szilvia; Pónyai Györgyi
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; FELNŐTT
Folyóirat:IME - 2019. 18. évf. 2. sz.
[https://ojs.mtak.hu/index.php/ime/issue/view/952 ]


  Élelmiszer adverz reakciók felnőttkorban milyen gyakori az ételallergia? / Solymosi Dóra [et al.]
  Bibliogr.: p. 50. - Abstr. hun., eng.
  In: IME. - ISSN 1588-6387, eISSN 1789-9974. - 2019. 18. évf. 2. sz., p. 47-51. : ill.


Élelmiszerek fogyasztásakor tapasztalt kellemetlen, nem várt tünetek, azaz adverz reakciók gyakori panaszt jelentenek a felnőttek körében. A jellemző bőrtünetek (pruritus, urticaria, dermatitis, Quincke-ödéma) miatt a betegek főleg bőrgyógyászati-allergológiai szakrendelést keresnek fel panaszaikkal. Célunk az ételallergia és az étel-adverz reakciók prevalenciájának vizsgálata volt olyan felnőtt páciensek körében, akik diverz panaszaik hátterében az élelmiszerallergia oki szerepét feltételezték. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Központi Allergológiai Szakambulanciáján 281 élelmiszer-allergia gyanúval beutalt, 18 éven felüli beteg adatait elemeztük.