Élelmiszer adverz reakciók felnőttkorban milyen gyakori az ételallergia? / Solymosi Dóra [et al.]
Bibliogr.: p. 50. - Abstr. hun., eng.
In: IME. - ISSN 1588-6387, eISSN 1789-9974. - 2019. 18. évf. 2. sz., p. 47-51. : ill.
Élelmiszerek fogyasztásakor tapasztalt kellemetlen, nem várt tünetek, azaz adverz reakciók gyakori panaszt jelentenek a felnőttek körében. A jellemző bőrtünetek (pruritus, urticaria, dermatitis, Quincke-ödéma) miatt a betegek főleg bőrgyógyászati-allergológiai szakrendelést keresnek fel panaszaikkal. Célunk az ételallergia és az étel-adverz reakciók prevalenciájának vizsgálata volt olyan felnőtt páciensek körében, akik diverz panaszaik hátterében az élelmiszerallergia oki szerepét feltételezték. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Központi Allergológiai Szakambulanciáján 281 élelmiszer-allergia gyanúval beutalt, 18 éven felüli beteg adatait elemeztük.