Szekunder laktóz-intolerancia, a potenciálisan reverzibilis emésztési zavar / Farkas Rita
Bibliogr.: p. 21. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2019. 1. sz., p. 20-21.
Napjainkban gyakoriak a gastrointestinalis panaszok, köztük az emésztési-felszívódási zavarból eredők. A laktóz-intolerancia (LI) a leggyakoribb szénhidrát-felszívódási zavar. Lényege a laktóz elégtelen lebontása a laktáz hiánya vagy csökkent termelése miatt. Az esetek zömében arról van szó, hogy a laktázképződés az anyatejes táplálást követően fokozatosan csökken, a genetikai háttértől függő ütemben és mértékben. Egyeseknél egy életen át többé-kevésbé megmarad (laktáz-perzisztensek), másoknál nagyrészt elvész (non perzisztensek). Mivel a laktáz a szénhidrátbontó enzimek közül a legsérülékenyebb, így bármely, a vékonybelet károsító tényező másodlagos LI kialakulásához vezethet. A másodlagos LI a kiváltó betegség rendezésével jó eséllyel megszűnhet vagy enyhülhet (kivéve a műtét miatt fellépő eseteket), ezért a hátterét fel kell deríteni.