Sarcopenia befolyásolása táplálkozási módszerekkel / Mile Marianna [et al.]
Bibliogr.: p. 286. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2018. 16. évf. 4. sz., p. 284-286. : ill.
A sarcopenia a vázizom tömegének és erejének progresszív és generalizált hanyatlásával járó szindróma. Elsősorban az idősebb korosztályt érinti, de kialakulhat krónikus betegségek során is. A sarcopenia progressziójának késleltetését célzó terápia a kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő étrend-kiegészítők kombinációján alapul, a rendszeres edzésprogrammal kiegészítve. Számos tanulmány vizsgálta a különböző táplálkozásterápiák, a fehérje, kreatin, leucin, ß-hidroxi-ß-metil-butirát és D-vitamin-szupplementáció izomtömegre és izomerőre gyakorolt hatásait sarcopeniában. Mindazonáltal a nagy esetszámú, hosszú távú és kontrollált klinikai vizsgálatok hiánya miatt továbbra sincsenek még bizonyítékokkal alátámasztott táplálkozási ajánlások a sarcopeniás betegek számára. Kulcsszavak: sarcopenia, táplákozásterápia, fehérje, D-vitamin, probiotikumok