Milyen étrendi módosításokkal enyhíthetők az irritábilis bél szindróma tünetei? / Michael Erlandson [et al.]
Bibliogr.: p. 86. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2018. 25. évf. 11. sz., p. 85-86.
A fermentálható oligoszacharidokban, diszacharidokban, monoszacharidokban és poliolokban (FODMAP) szegény diéta enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit és javítja az életminőséget a szokványos étrendhez képest (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok [RCT-k] metaanalízise alapján). A szolubilis rostok pótlása csökkenti az IBS tüneteit, pl. a hasi fájdalmat (B szintű ajánlás, RCT-k gyenge minőségű metaanalízise alapján). Azokban az esetekben, amikor az IBS tünetei gluténmentes diéta hatására javulnak - még ha nem is mutatkoznak gluténszenzitív enteropathia jelei -, előnyösebb a gluténmentes étrend fenntartása (B szintű ajánlás, egy RCT alapján).