Szilimarinnal a máj védelmében / Hajagos-Tóth Judit
Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerészek Lapja. - ISSN 2063-4722. - 2018. 7. évf. 4. sz., p. 12-13.
A máj a szervezetbe kerülő anyagok átalakításának központja, így mind az élelmiszerek (telített zsírsavak, cukros édességek, túlzott vasbevitel), mind a gyógyszerek (ketokonazol, fogamzásgátlók, paracetamol) a májműködésre is hatással lehetnek. Magyarország élen jár a májbetegek számát tekintve, elsősorban a túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhetően. Becslések szerint hazánkban mintegy 400 ezer alkoholista van, és évente kb. 3 ezren halnak meg alkoholos májbetegség következtében. Krónikus májkárosodás azonban nemcsak mértéktelen alkoholfogyasztás, hanem más okok, pl. vírusos májgyulladás, mérgezések, vagy gyógyszerek fogyasztása (elsősorban paracetamol) következtében is kialakulhat.