A családi tradíció szerepe a kisdedek és kisgyermekek táplálkozásában / Karácsonyi Ilona, Kölkedi Petra Vivien, Pakai Annamária
Bibliogr.: p. 24-25. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.24365/ef.v59i4.327
In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2018. 59. évf. 5. sz., p. 17-25. : ill.
Bevezetés, célkitűzés: Az anya nevelési stílusa, iskolai végzettsége meghatározó lehet gyermeke táplálkozási szokásainak kialakításában, felmérésünk célja volt ezen tényezők hatásának vizsgálata a gyermekek táplálási szokásának kialakítására. Kutattuk, hogy a média hatással bír-e az új, egészséges élelmiszerek vásárlására. Anyag és módszer: A kvantitatív, keresztmetszeti kutatásunkba nem véletlenszerű, kényelemi mintavétellel Szombathelyen és Táplánszentkereszten olyan családok kerültek beválasztásra, akik 2-6 éves korú gyermeket neveltek. Az adatgyűjtéshez saját szerkesztésű kérdőívet alkalmaztunk. 100 kérdőív volt értékelhető. Az adatfeldolgozás SPSS Statisztikai Szoftver és Microsoft Office Excel 2007 segítségével történt. Leíró statisztika mellett, két változó összefüggéseinek megállapítására chi2 próbát használtunk (p<0,05). Eredmények: A családokban a gyermekek táplálkozása változatos étrendet követve valósult meg, de szüksége lenne minden gyermeknek mindennap zöldség- gyümölcsfélékre, tejtermékre. A magasabb iskolai végzettségű anyukák jobban odafigyeltek gyermekeik táplálkozására, de nem mutatkozott befolyásoló tényezőnek az anya iskolai végzettsége, táplálási stílusa (p>0,05). A családi étkezésben újonnan bevezetett egészséges élelmiszerek megválasztásánál a családok nagy része a barátok, családtagok véleményére hagyatkozott, azonban meghatározó szerepet játszott a média is a vásárlási szokásokban. A megkérdezettek gyermekeinek többsége normál BMI-vel rendelkezett, a gyerekek 1/4-e túlsúllyal küzdött. Azonban az anya táplálási stílusa nem mutatott összefüggést a gyermekek súlyának alakulásával (p>0,05). Következtetés: A kutatás összegzéseként azt a konklúziót vonhatjuk le, hogy az anyák többsége törekszik a változatos táplálkozás kialakítására. A média szerepe is befolyásoló hatású annak ellenére, hogy legtöbben a tradíciókat tisztelik. Kulcsszavak: családi hagyományok; táplálás; táplálási stílus