A termékfejlesztés modellezett hatása a magyar gyermekek tápanyagfelvételére / Kiss-Tóth Bernadett [et al.]
Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 2-3. sz., p. 14-18. : ill.
A magyar gyermekek tápanyagfelvételében felfedezhetők a felnőttekre jellemző problémák (1), amelyeknek orvoslásához az élelmiszerek és az étkeztetés fejlesztése is nagyban hozzájárulhat. Ez a tanulmány a 4-10 éves gyermekek körében végzett, 2014-es tápanyag felvételi felmérésben (2) fogyasztott táplálékok lehetséges fejlesztési irányait és a modellezett fejlesztés hatását vizsgálta a Nestlé Tápanyag-profilozó Rendszer (NNPS) kritériumai alapján. Az NNPS-alapú, modellezett termékfejlesztés hatására szignifikánsan csökkenhet a korlátozást igénylő tápanyagok felvétele a vizsgált populációban, a zsírok és a hozzáadott cukor esetében elérve a hazai tápanyagfelvételi ajánlásokat. Szignifikáns hatású lehet már egy élelmiszer-kategória, a kakaóitalok helyettesítése is energia és hozzáadott cukor vonatkozásában. Kulcsszavak: termékfejlesztés, Nestlé Tápanyag-profilozó Rendszer, élelmiszeripar, gyermekek, tápanyag-profilozás