Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=130689
MOB:2018/3
Szerzők:Farkas Rita
Tárgyszavak:TEJ; LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Gyógyszerészek Lapja - 2017. 6. évf. 3. sz.
[https://gyogyszereszeklapja.egeszsegvonal.eu/bejelentkezes/ ]


  Miért fontos a laktázpótlás? / Farkas Rita
  Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerészek Lapja. - ISSN 2063-4722. - 2017. 6. évf. 3. sz., p. 14.


Laktóz-intoleranciában (LI) a tejfogyasztás csökkentése vagy elhagyása nem célravezető, mert hiányállapotokhoz vezethet. A tej fontos táplálék: literenként 2,4 MJ energiát, 35 g fehérjét, 46 g szénhidrátot és 28 g zsiradékot tartalmaz. Kiemelkedő az esszenciális aminosav-, B2- és D-vitamin-, ill. ásványianyag-tartalma. Egy liter tej a szervezet napi kalcium-szükségletét 100%-ban, foszforigényét 80%-ban fedezi. A tejet mellőző laktóz-intoleráns nők körében gyakoribb és súlyosabb az osteoporosis.