Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=132871
MOB:2018/2
Szerzők:Longin, Cédric; Julliat, Frédérique; Serpaggi, Virginie; Maupeu, Julie; Bourbon, Geoffrey; Rousseaux, Sandrine; Guilloux-Benatier, Michéle; Alexandre, Hervé
Tárgyszavak:LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; BOR; ÉLESZTŐGOMBA
Folyóirat:Focus Medicinae - 2018. 20. évf. 1. sz.


  Három kereskedelmi forgalomban kapható Brettanomyces qPCR készlet: egy laboratóriumok közötti vizsgálat eredményei / Cédric Longin [et al.]
  Bibliogr.: p. 27-28. - Abstr. hun., eng.
  In: Focus Medicinae. - ISSN 1419-0478. - 2018. 20. évf. 1. sz., p. 21-28. : ill.


A Brettanomyces bruxellensis jól tud alkalmazkodni a magas etanol koncentrációkhoz és az alacsony pH-hoz, ami miatt nehéz körülmények között, például a borban is ki tud fejlődni. A főként a vörösborban megtalálható B. bruxellensis élelmiszerek megromlásáért felelős élesztőgombának tekinthető, amely az etilfenolok és a különböző organoleptikus eltérésekért felelős vegyületek termelése révén fejti ki ezt a hatását. A gomba kimutatása és mennyiségi meghatározása elengedhetetlen a bor megromlásának megakadályozásához. Kereskedelmi forgalomban kapható a gomba kimutatására és minőségi meghatározására szolgáló, valós idejű kvantitatív polimeráz-láncreakción (qPCR) alapuló néhány specifikus készlet. Habár ezeket a készleteket gyakran használják magán enológiai (borismereti) és kutatólaboratóriumokban, eddig még nem publikáltak tudományos beszámolókat a készletek megbízhatóságára és teljesítményére vonatkozóan, ideértve a laboratóriumok és tesztek közötti összehasonlításokat. Jelen munka célja a B. bruxellensis vörösborban való mennyiségi meghatározására szolgáló kereskedelmi forgalomban kapható készletek és a klasszikus módszer (szelektív tápközegen történő csíraszám-meghatározás) összehasonlítása volt egy laboratóriumok közötti vizsgálat keretében. Három különböző, kereskedelmi forgalomban kapható készletet teszteltünk három, különböző (bordeaux-i, cotes du rhone-i és burgundi) boron, amelyeket négy különböző koncentrációban B. bruxellensis gombákkal oltottunk be. Franciaország különböző bortermelő vidékeiről származó, öt természetes úton kontaminált bort is megvizsgáltunk. Eredményeink arra utalnak, hogy az összes tesztelt készlet valószínűleg túl- vagy alulbecsüli a vörösborban jelen lévő B. bruxellensis mennyiségét, és bizonyos körülmények között álpozitív eredményeket adnak. A mennyiségi meghatározás rendkívül heterogén lehet, a bortól, a laboratóriumtól és a populáció szintjétől függően. A mennyiség alulbecslése, vagyis az álnegatív eredmények súlyos következményekkel járhatnak a bortermelők számára. A mennyiség túlbecslése részben azzal magyarázható, hogy a qPCR az elhalt sejteket is megszámlálja. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a B. bruxellensis kereskedelmi forgalomban kapható készletekkel a vörösborokban történő mennyiségi meghatározásához magas szintű szakértelemre van szükség a molekuláris biológia terén. Minden felhasználónak javasoljuk mikrobiológiai belső kontroll használatát a DNS-extrakciós hozam validálására. Kulcsszavak: Brettanomyces bruxellensis, kereskedelmi forgalomban kapható készletek, DNS-extrakció, kvantitatív PCR, vörösbor