Alkohol és emlőrák : rövid áttekintés / Nagykálnai Tamás, Landherr László
Bibliogr.: p. 71. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Onkológia. - ISSN 0025-0244, eISSN 2060-0399. - 2018. 62. évf. 1. sz., p. 68-71.
A rendszeres alkoholfogyasztás több rosszindulatú megbetegedés kockázatát fokozza: emelkedik az aerodigesztív rendszer, a máj, a kolorektális régió és az emlő daganatainak gyakorisága. Az alkoholos italok legfontosabb karcinogén anyaga maga az etil-alkohol, a hatás egyértelműen függ a napi/heti dózistól. Az etil-alkohol az alkohol-dehidrogenáz hatására acetaldehiddé metabolizálódik, ami egyértelműen karcinogén. A krónikus alkoholfogyasztás befolyásolja az endogén hormonok termelődését, hatással van az inzulinszerű növekedési faktor 1-re, megváltoztat számos biológiai jelátviteli utat, egyebek mellett oxidatív stresszt vált ki, és gének károsodását hozza létre. A napi kis mennyiségű alkohol is növeli az emlőrák kockázatát. Kulcsszavak: alkohol, acetaldehid, karcinogén, emlőrák