A kisdedek optimális táplálása a gyermekkori hiánybetegségek és a felnőttkori kóros állapotok megelőzése szempontjából : restriktív diéták / Tokodi István
Bibliogr.: p. 10. - Abstr. hun.
In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2017. 27. évf. 5. sz., p. 7-11. : ill.
Az emberi élet első éveiben az optimális táplálásnak központi jelentősége van a későbbi nem fertőzéses eredetű betegségek kialakulásának megelőzésében. Az egyedfejlődésnek ez a különösen érzékeny periódusa lehetővé teszi, hogy a növekedést, a testösszetételt, az idegrendszer és az immunrendszer érését kedvező irányban befolyásoljuk. Ennek részeként kisdedkorban törekednünk kell arra, hogy a megfelelő mértékű fehérje és energia bevitellel a BMI illetve a testzsír idejekorán történő növekedését elkerüljük. A folyadék, az energia és a tápanyagszükséglet értékei mennyiségileg és minőségileg is jól meghatározottak. Ezek ismeretében kivédhetjük a táplálkozási hiánybetegségek kialakulását is. Kerülni kell bizonyos hozzáadott tápanyagok (pl. cukor, só) fogyasztását, valamint a napjainkban egyre népszerűbb restriktív diéták alkalmazását. Az orvosi szempontból indokolt megszorító étrend csak a növekedés és fejlődés rendszeres ellenőrzése mellett alkalmazható. Mindezek alapján a helyesen kialakított táplálkozási szokások az egészséges életmódra való nevelés szerves részét képezhetik. Kulcsszavak: kisdedek táplálása, testzsír, fehérje-szénhidrát- és zsírbevitel, restriktív diéták