Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=122362
MOB:2016/4
Szerzők:Aydin, Murat; Bollen, Curd M. L.; Özen, Murat Eren
Tárgyszavak:DIAGNÓZIS; FOGÁSZAT
Folyóirat:Magyar Fogorvos - 2016. 25. évf. 4. sz.
[https://www.kamara.fogorvos.hu/?module=news&fname=magyar-fogorvos]


  A halitosis vizsgálati módszereinek diagnosztikai értékelése / Murat Aydin, Curd M. L. Bollen, Murat Eren Özen
  Bibliogr.: p. 190-191. - Abstr. hun.
  In: Magyar Fogorvos. - ISSN 1216-2213. - 2016. 25. évf. 4. sz., p. 184-191. : ill.


A halitosis vizsgálatára számos módszer és kidolgozott protokoll áll rendelkezésre. Az egyes baktériumfajok jelenléte kémiai és enzimatikus tesztek segítségével határozható meg, azok anyagcseretermékeinek vagy enzimeinek kimutatásával, míg a halitométerek pontosan számszerűsítik azokat a gázokat is, amelyek nem okoznak szájszagot. A felmérések szerint az emberi orr képes direkt detektálni a kellemetlen leheletet, azonban a pontos diagnózishoz nem elegendő, ha kizárólag az érzékszervünkre hagyatkoznunk, és ha a páciens panaszmentes. A betegek általában önértékelési problémák vagy társaik visszajelzései miatt keresik fel a szakembert az orális gázok felderítésére. Az, hogy melyik vizsgálati módszer a leginkább meggyőző és összegző a halitosis diagnosztikájában, ez idáig nem került feltárásra. Jelen cikk betekintést nyújt a halitosis vizsgálati módszereibe.