Az energiamentes édesítőszerek hatása az egyes anyagcsere-paraméterekre / Hidvégi Tibor
Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2016. 157. évf. 1. suppl., p. 8-13. : ill.
Az energiamentes édesítőszerek az üdítőitalok mellett számos egyéb élelmiszerben is megtalálhatók. Az élelmiszergyártók egy-egy termékben gyakran egyszerre többféle édesítőszert, illetve édesítőszer és cukor keverékét is alkalmazzák, elsősorban a nagyobb mértékű édes íz és a kevesebb kalóriabevitel elérése érdekében. Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Diabetes Társaság 2012-ben megjelent tudományos állásfoglalása szerint a cukorbevitel csökkentése az optimális táplálkozás és a megfelelő testsúly fenntartásának fontos része. Kontrollált, intervenciós vizsgálatok azt mutatták, hogy az energiamentes édesítőszerek használata során a testsúly nem változott, sőt egyes esetekben még csökkent is. Ezt igazolta egy nemrég megjelent randomizált, kontrollált vizsgálatokat összesítő tanulmány is, amely szerint az energiamentes édesítőszerek hozzájárultak a testsúly csökkentéséhez és a testsúly megtartásához is. Az Amerikai Dietetikusok Társasága összefoglalója szerint az energiamentes édesítőszerek használata nem befolyásolja a glykaemiás választ, nem emeli az étkezés utáni vércukor szintjét cukorbetegek esetében. Az eddigi eredmények tehát azt mutatják, hogy az energiamentes édesítőszerek használata csökkentheti a szénhidrátfogyasztást, amely által az összkalória-bevitel is mérséklődhet. Használatuk elősegítheti a testsúly csökkenését/kontrollját, és az egyéb anyagcsere-paraméterek (például vércukor, triglicerid) is javulhatnak. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy ezek az előnyök nem érvényesülnek teljes mértékben, ha kompenzáló energiabevitel-növekedés kíséri fogyasztásukat.