Édesítőszerek a cukorbetegek diétájában - mit és mennyit fogyaszthat a beteg? / Gerő László, Hidvégi Tibor, Winkler Gábor
Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun., eng.
In: Diabetologia Hungarica. - ISSN 1217-372X, eISSN 2560-0168. - 2016. 24. évf. 1. sz., p. 7-14. : ill.
A korábbi csoportosítás szerint cukorpótlók és cukorhelyettesítők, újabb felosztás alapján mesterséges (szintetikus) édesítőszerek, illetve természetes cukorpótlók az édes íz pótlására szolgáló vegyületek, amelyek a cukorbetegek számára elfogadható alternatívát jelentenek a természetes cukor (szacharóz) étrendbeli helyettesítésében. Számos előnyük közé tartozik a szacharózhoz képest gyakran nagyobb édesítőerő, ugyanakkor kisebb (vagy akár nulla) szénhidrát- és energiatartalom, a testsúlycsökkentés elősegítése, a fogak kímélete stb., ami indokolttá tenné a jelenleginél széfesebb körű használatukat is - nemcsak diabeteses betegek számára. Hátrányuk ugyanakkor, hogy drágák és beszerzésük sem mindig könnyű. Tavábbi meggondolást jelent, hogy a kereskedelmi hirdetésekben sokszor megtévesztően a cukorbetegek is fogyaszthatják" vagy a "cukorbetegek szabadon fogyaszthatják" megjelölés szerepel, ami a legtöbb esetben félrevezető, hiszen ezen szerek többségének szénhidrát- és energiatartalmát a napi étrendbe be kell számítani. A szerzők részletesen ismertetetik a mesterséges édesítőszerek, illetve a természetes cukorpótlók csoportjába tartozó vegyületeket, különös tekintettel azok szénhidrát- és kalóriatartalmára, valamint a maximálisan fogyasztható napi mennyiségre.