"Ételallergia?" : felnőttkori élelmiszerallergiák és - intoleranciák a bőrgyógyászati gyakorlatban / Pónyai Györgyi, Diczig Brigitte
Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2015. 6. sz., p. 4-5. : ill.
Az élelmiszerallergia prevalenciája az átlagpopulációban 2-10%, elsősorban gyermekeket érint. Az ilyenkor típusos, ún. "klasszikus" allergének a tej, tojás, mogyoró, hal és a szója. Ezen allergiák nagy részét az érintettek "kinövik", tolerancia alakul ki. A felnőttkori klasszikus ételallergia prevalenciája csak néhány százalék. A felnőttek 15-25%-a számol be élelmiszerekhez köthető reakciókról. Nagy részük úgy véli, "allergiás" az adott ételre, pedig valójában csupán 1-3%-uk az. A többieknél nem allergiás mechanizmusok vezetnek a tünetek kialakulásához. A 18 éven felüli populációban túlérzékenységi reakcióként jellemzően a pollen - zöldség/gyümölcs/fűszer keresztreakciókon alapuló ún. oralis allergia szindróma (OAS) fordul elő. Ujonnan fellépő szenzibilizáció a klasszikus ételallergénekkel felnőtteknél nagyon ritka. A médiából áradó információknak és a laikus elméleteknek köszönhetően azonban sok felnőtt véli úgy, hogy szerteágazó panaszainak hátterében klasszikus élelmiszerallergia (pl. tej vagy tojás) áll.