Dietetikai ellátás kardiológiai rehabilitációban : konszenzus / Bozóné Kegyes Réka [et al.]
Bibliogr.: p. 299-300. - Abstr. hun., eng.
In: Cardiologia Hungarica. - ISSN 0133-5595. - 2015. 45. évf. 4. sz., p. 293-300. : ill.
Az artériákat érintő érelmeszesedési folyamat hátterében gyakran táplálkozási problémák, elhízás, cukor- és zsíranyagcsere-eltérések állnak. A kardiológiai rehabilitáció, a tágabb értelemben vett szekunder prevenció célja e problémák felismerése, tudatosítása és kiküszöbölése. E folyamat nélkülözhetetlen kulcsszereplője a dietetikus. A jelen állásfoglalásban három szakmai társaság fogalmazza meg konszenzuson nyugvó véleményét arról, mi a szerepe a dietetikai munkának, milyen formában valósuljon meg, milyen betegcsoportokat szervezzünk, legalább mennyi időtartamban találkozzanak betegeink kardiológiai rehabilitációjuk során a dietetikai oktatással. Célunk a kardiológiai rehabilitációs tevékenység egységesítése, az ellátás színvonalának standardizálása, a team tagjainak közös dietetikai szemléletének megteremtése volt. A dokumentum nemcsak a szervezési folyamatot részletezi, hanem három csoport részére oktatási tervet is tartalmaz.