Prevenció és borkultúra, avagy: borfogyasztási szokások vizsgálata az egészségvédelem tükrében / Kiss-Tóth Emőke [et al.]
Bibliogr.: p. 19-20. - Abstr. hun.
In: Egészségtudományi Közlemények. - ISSN 2063-2142. - 2014. 4. évf. 1. sz., p. 8-20. : ill.
A bor bizonyos vegyületei révén egészségvédő hatással is rendelkezik abban az esetben, amennyiben betartjuk a mértékletesség szabályát. A borfogyasztó lakosság körében végzett kérdőíves felmérés, a kutatás és a számítások eredményeiből megállapítható, hogy a borfogyasztási szokásokat az életkor, a nem és az iskolai végzettség is befolyásolja. Az egészségi állapotára vonatkozó válaszok szerint a megkérdezett borfogyasztók körében jóval kisebb arányban jelentkezik a népbetegségnek számító magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri probléma, mint országosan a felnőtt lakosság körében, mely eredmény arra utalhat, hogy a borfogyasztás - jótékony vegyületei és hatóanyagai révén - talán valóban hatással lehet az egészségi állapotra.