A kolonoszkópos előkészítés szakmai szempontjai / Demeter Pál
Bibliogr.: p. 437. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2015. 20. évf. 7. sz., p. 434-437.
A minőségi kolonoszkópos előkészítés egyre inkább kiemelt kérdéssé vált az elmúlt évtizedben. A megjelent tanulmányok igazolták, hogy nem megfelelő előkészítés esetén a diagnosztikus pontosság csökken, a vizsgálat időtartama nő, a szövődmény esélye pedig emelkedik. Az előkészítés sikerességének alapja a páciens megfelelő tájékoztatása, ami szóban és írásban egyaránt meg kell, hogy történjen. Az előkészítés módja individuális, figyelembe veszi a beteg életkorát, alkatát és állapotát, társbetegségeit és azt, hogy miért végezzük a kolonoszkópiát. Ismert, hogy nehezebb a sikeres béltisztítás idős kor, obesitas, diabétesz, Parkinson-kór esetén, továbbá külön megítélést igényel a korábbi emésztőszervi műtét vagy az aktuális tápcsatornai vérzés. A körültekintően megtervezett béltisztítás nemcsak hatékony, hanem a páciens számára is jobban tolerálható. Tervezett vizsgálat esetén további fontos teendő a diétás oktatás, amelynek lényege a rostszegény étrend és a bő folyadék. Speciális esetekben tápszer is szükséges lehet. Összefoglalva, a sikeres előkészítés személyre szabott, figyelembe veszi a szakmai elveket, és a páciens-orvos-szakdolgozói gárda közötti együttműködésen alapul.