A növényi szterinekkel dúsított ételek szerepe : fókuszban a hypercholesterinaemiás, közepes vagy kis cardiovascularis rizikójú, lipidcsökkentőre nem jogosult betegek / Császár Albert
Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2015. 3. sz., p. 11-12.
Az 1990-es évek eleje óta a növényi szterinek fogyasztását egyértelműen elfogadták a hatékony LDL-koleszterin (LDL-C) csökkentése céljából (US FDA). A tanulmányok szerint 2 gramm növényi szterin bevitele az LDL-C értékét kb. 10-15%-ban képes csökkenteni, míg a HDL-koleszterin (HDL-C) értékét nem befolyásolja. Jóllehet klinikai vizsgálatok erre vonatkozóan nem születtek, de a kimutatott hatékonyság alapján a 10% LDL-C-koleszterin-szint-redukció akár 25%-ban is képes csökkenteni a cardiovascularis betegségek rizikóját.