Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=115749
MOB:2015/1-2
Szerzők:Szabó András
Tárgyszavak:VITAMIN-D
Folyóirat:Focus Medicinae - 2015. 17. évf. 1. sz.


  D-vitamin-hiány oka és a pótlás jelentősége / Szabó András
  Bibliogr.: p. 27-28. - Abstr. hun., eng.
  In: Focus Medicinae. - ISSN 1419-0478. - 2015. 17. évf. 1. sz., p. 23-28. : ill.


A D-vitamin és annak aktív metabolitjai a 250HD3 és az 1,25(OH)2D3 kulcsszerepet játszanak a sejtek génregulációjában. Ezért a D-vitamin-hiányban csaknem minden szervünk működésében zavar lép fel, legkifejezettebben azonban az immunrendszer működésében tapasztalhatjuk ezt a működési zavart. Az is általánosságban elfogadott tény már évtizedek óta, hogy a D-vitamin-hiány növeli számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát. A D-vitamin-hiány gyakorisága világszerte egyre nagyobb mértékben nő, és a fiatalabb korosztályban is jelentős mértékű. Az igen súlyos fokú D-vitamin-hiány is több mint ötszörösére nőtt az elmúlt két évtizedben. Ebben a helyzetben a D-vitamin pótlása széles körben szükséges lenne, azonban a napozástól való félelem és a tabletták szedésével szembeni ellenérzés miatt nagyon kevesen kapnak vitaminpótlást. Az elmúlt évtizedekben csaknem száz összehasonlító vizsgálat analízise alapján, evidencia szinten igazolódott az, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése D-vitamin-pótlással a felére csökkenti a halálozás kockázatát a legsúlyosabb betegségekben, mint a cardiovascularis betegségek vagy a daganatok. De valamennyi betegség halálozási kockázatát is csökkenti, csak kisebb mértékben. Ebben az összefoglaló cikkben arra a kérdésre próbált a szerző választ találni - a legújabb irodalmi adatok áttekintésével -, hogy mivel magyarázható a lakosság körében tapasztalható súlyos D-vitamin-hiány és annak folyamatos növekedése. Egyértelmű adatok támasztják alá azt az elképzelést, hogy mind az elhízás, mind a krónikus betegségek, mind a D-vitamin-hiány gyakoriságának növekedésében az iparilag előállított - magas foszfát tartalmú adalékanyagokat tartalmazó - ételekkel bevitt túlzott mennyiségű foszfát, és a fruktózzal édesített és foszforsavat is tartalmazó üdítőitalok növekvő fogyasztása játssza a főszerepet.