A sokoldalú chia mag / Schmidt Judit
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 1. sz., p. 25-27. : ill.
Az ajakosok családjába tartozó chia mag (Salviahispanica L.), más néven azték zsályamag Közép-és Dél-Amerikában, jellemzően Mexikóban őshonos, évelő növény, amely az aztékok és a maják alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. Beltartalmi értékeit tekintve elsősorban kedvező zsírsav- és rosttartalma emelhető ki. Jelentős nedvszívó, gélképző képessége révén sokféle felhasználási módja lehetséges. Elsősorban az ételek sűrítésére, dúsítására, de akár a tojás helyettesítésére is alkalmas. A gluténmentes étrendben is ajánl-ható. A kevés és kis esetszámon végzett vizsgálatok nem igazolták érdemi, kedvező hatásait a testtömegcsökkentő étrendben, illetve a szív-ér rendszeri kockázati tényezők csökkentésében. Allergén tulajdonságai jelenleg nem ismeretesek, de a szezámmagra és a földimogyoróra allergiás egyének számára körültekintéssel alkalmazandó. Hazai elterjedésének csupán az ára szabhat gátat.