A vörösbor polifenolok orvosbiológiai szerepe: a molekuláris mechanizmustól a betegágyig / Sümegi Balázs
Bibliogr.: p. 213. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2013. 4. évf. 4. sz., p. 209-213.
Az egészségünkre jótékony hatású növényi eredetű molekulák vizsgálata egyre nagyobb figyelmet kap. A mértékletes vörösborfogyasztás kedvező hatásáról több tanulmány is megjelent. A szőlő héjában termelődő polifenoloknak kardioprotektív, antioxidáns, trombocita-aggregációt csökkentő hatást tulajdonítanak. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán régóta foglalkoznak különböző vörösbor polifenolok (rezveratrol, quercetin, malvidin, ferulaldehid) molekuláris hatásmechanizmusainak vizsgálatával. A gyulladásos folyamatok modellezésére a Gram-negatív baktériumok külső membránjából származó lipopoliszachariddal kezelt makrofág sejtvonalakat és egereket alkalmaztak. A rezveratrol, a ferulaldehid, valamint a malvidin koncentráció-függő módon gátolta a lipopoliszacharid által indukált erőteljes oxidatív tulajdonsággal rendelkező vegyületek termelődését. A ferulaldehid intraperitoneálisan 6 mg/kg koncentrációban adagolva MRI felvételen is jól látható módon, csökkentette a gyulladás mértékét, a szérum gyulladásos citokin tartalmát, ugyanakkor emelte a szérum gyulladásgátló citokin szintjét. A lipopoliszachariddal kezelt egerekben a ferulaldehid megvédte a mitokondriumok membránját a depolarizálódástól, gátolta a gyulladásos jelátviteli útvonalakat elindító faktorokat. A malvidin aktivált RAW 264.7 egér makrofágokban, antioxidánsként működött, és aktiválta a gyulladás féken tartásáért felelős kompenzatorikus mechanizmusokat. A rezveratrolt gátolni képes a lipopoliszacharid által kiváltott gyulladásos folyamatokat. Több vélemény szerint, a polifenolok egészségvédő hatása nem érvényesül in vivo formában, mivel biológiai hasznosulás alacsony, ezért az egyszeri, orális adagolást követően nem érhető el a szérumban olyan magas koncentráció, ami szükséges a kedvező biológiai hatások kiváltásához. A vörösbor polifenolok kiegészítő kezelésként fokozhatják a hagyományos terápiák hatékonyságát, azonban az ehhez szükséges koncentráció nem érhető el a kizárólagosan a bor fogyasztással. Az ajánlás szerint, nőknél napi egy, férfiaknál pedig maximum kettő pohár jó minőségű vörösbor elfogyasztása jótékony hatású lehet, a gyulladásos, tumoros és kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésére, azonban az ennél nagyobb mennyiség fokozza az említett megbetegedések kialakulásának kockázatát.