Az Omega-3 zsírsavak helye a terápiában / Tóth Károly
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun.
In: Medicus Anonymus. - ISSN 1217-5056. - 2014. 22. évf. 2. sz., p. 6-8.
Az omega-3 zsírsavak kedvező hatásait nagy klinikai tanulmányok igazolták. Helyét az anyagcserében, illetve lehetséges forrásaikat a természetben tudományos vizsgálatok pontosan felderítették. Tudnivaló azonban, hogy a természetes és mesterségesen előállított források ellenőrizetlen bevitele, esetleges toxikus szennyeződése, vagyis a nem kellően megválasztott és mért omega-3 zsírsav fogyasztás előhívott olyan vitatható meggondolásokat, amelyek az omega-3 zsírsav bevitel kedvező szerepét megkérdőjelezik. Az is tény, hogy az omega-3 zsírsavak prevenciós szerepe bizonyos kórtani és biokémiai folyamatokban és azok klinikai következményeiben az eddigi eredmények megerősítését, ill. további vizsgálatokat igényel (pl. ritmuszavarok, hirtelen halál). Tanácsos, hogy a tudományos bizonyítékok alapján kétségtelenül indokolt esetekben, tehát a kardiovaszkuláris prevencióban, ill. a lipidanyagcsere-zavar meghatározott eseteiben az omega-3 zsírsav bevitele megfelelő forrásból, kifogástalan, ellenőrzött és pontosan adagolható készítménnyel történjen, az ajánlásokban leírt adagokban. Hypertrigliceridaemia esetén az omega-3 zsírsav adása 5,6 mmol/l fölötti triglicerid szint fölött indokolt.