Halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők szerepe az atópiás betegségek kezelésében / Lohner Szimonetta [et al.]
Bibliogr.: p. 223. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2013. 12. évf. 5. sz., p. 221-223.
Az atópiás megbetegedések előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben az iparilag fejlett országokban jelentősen megnőtt. Sokan ezt a megváltozott étrenddel hozták összefüggésbe, ugyanis a zsírsavbevitel korábbi arányai az omega-6 zsírsavak (növényi olajak) fokozott, míg az omega-3 zsírsavak (halolaj) csökkent mértékű bevitele irányába tolódtak el. A jelen áttekintés célja a perinatalis időszakban, illetve kora gyermekkorban az atópiás megbetegedések megelőzése céljából, valamint a már kialakult asztmás és atópiás dermatitises tüneteket mutató gyermekek körében kiegészítő terápiaként alkalmazott, omega-3 hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj hatásosságára vonatkozó legfrissebb ismeretek összegzése.