Táplálékallergia 2013-ban / Várkonyi Ágnes
Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2013. 12. évf. 2. sz., p. 52-56. : ill.
Az ételallergia az étel által kiváltott immunmediált reakció, amely klinikai tünetekkel párosul. Bármely életkorban, bármely ételre létrejöhet. A klinikai megjelenésében nagyon színes tüneteket mutat, amelyek gondos megfigyelése, és a precíz egyéni és családi előzmények kikérdezése során felvetik a betegség gyanúját. A specifikus ellenanyag jelenléte és/vagy a diagnosztikus elimináció, majd provokáció alapján bizonyítható a diagnózis és a terápiás elimináció indokoltsága. A téma jelentőségét, aktualitását mutatja, az egészségre gyakorolt hatásán túl, a költségvonzata miatt is, hogy az utóbbi néhány évben "guidelines láz" észlelhető, amelyek közül az ESPGHAN irányelv a csecsemő- és gyermekkorban gyakoribb, nem-IgE-mediált gasztrointesztinális manifesztációval megjelenő tejallergiára vonatkozó útmutató.