Új fermentált tápszer kedvező hatása funkcionális gasztrointesztinális kórképekben csecsemő- és kisdedkorban / Arató András
Bibliogr.: p. 278. - Abstr. hun., eng.
In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2012. 63. évf. 5. sz., p. 277-278.
A funkcionális gasztrointesztinális kórképek a csecsemők és kisdedek egyharmadában jelentkeznek, vagyis nagy a népegészségügyi jelentőségük. Ezeknek a kórképeknek a kezelésében jelent előrelépést a fermentált tápszerek alkalmazása, amelyekben megtalálhatóak a fermentációhoz alkalmazott kedvező hatású baktériumok által termelt anyagcseretermékek, de nincs bennük élő baktériumtörzs. A fermentált tápszereknek a bélflórára gyakorolt kedvező hatása és laktázenzin-tartalma magyarázza elsősorban kedvező hatásukat a funkcionális gasztrointesztinális kórképekben.