Az omega-3 zsírsavak a táplálkozásban / Vági Zsolt, Lelovics Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 10. - Abstr. hun.
In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2012. 6. évf. 4. sz., p. 8-10. : ill.
Az omega-3 zsírsavak olyan speciális többszörösen telítetlen zsírsavak, melyeknél a 16-24 szénatomból álló zsírsavláncon az utolsó kémiai kettős kötés - mely telítetlen módosulását adja -, n-3 helyzetben található, innen kapták nevüket is. Az omega-3 zsírsavakat a szervezet - a vitaminokhoz hasonlóan - nem képes szintetizálni. Az omega-3 zsírsavak fontosságáról már 80 éve tudunk, azonban a kutatások még mindig nem zárultak le, folyamatosan jelennek meg tanulmányok a jótékony biológiai hatásukkal kapcsolatban. Leglényegesebb ma ismert tulajdonságuknak tekinthető a szív-érrendszerre gyakorolt hatás. A megfelelő omega-3-zsírsav-ellátottság csökkenti a triglicerid- és az LDL-koleszterin-szintet, a pulzusszámot, a vérnyomást és az érelmeszesedés kialakulását. A világviszonylatban legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztó grönlandiak körében nem ismertek a krónikus szív- és érrendszeri betegségek. Ezek mellett bizonyítottan csökkenti egyes daganatok előfordulását, javítja az immunrendszer működését és az agyi funkciókat, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert.