A rezveratrol hatása 2-es típusú diabéteses betegek anyagcseréjére / Brasnyó Pál [et al.]
Bibliogr.: p. 80-81. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2012. 65. évf. 2. sz., p. 75-81. : ill.
A szerzők a jelen vizsgálatban arra kerestek választ, hogy a rezveratrol befolyásolja-e, és ha igen, akkor milyen mechanizmussal a 2-es típusú cukorbetegek inzulinérzékenységét. Tizenkilenc beteget vontak be a négy hétig tartó kettős vak vizsgálatba. A betegek a rezveratrol csoportban napi 2 x 5 mg rezveratrolt kaptak, a kontroll csoportban pedig placebót. A vizsgálat kezdetén, majd kéthetenként vizsgálták a betegek inzulinrezisztenciáját, az oxidatív stressz mértékét jelző vizelet orto-tirozin/kreatinin hányadost, a vérlemezkék pAkt/Akt-szintjét, valamint a széruminkretin-szinteket. A 4 hetes rezveratrol kezelés hatására a vérlemezkék pAkt/Akt-szintje szignifikánsan növekedett, míg a vizelettel ürített orto-tirozin mennyisége és az inzulinrezisztencia (HOMAIR) szignifikánsan csökkent. A ß-sejt-működés (HOMA és az inkretinszintek nem változtak. Ez az első humán vizsgálat, ami igazolta, hogy a rezveratrol csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek inzulinrezisztenciáját. Ennek hátterében a rezveratrol által indukált oxidatív stressz csökkenés hatására létrejövő és az Akt aktiválásán keresztül az inzulin-jelátvitelben megvalósuló javulás állhat.