Étrendi hidroxi-fahéjsav-származékok jelentősége a májterápiában / Alberti Ágnes
Bibliogr.: p. 953. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2012. 153. évf. 24. sz., p. 948-953. : ill.
A májfibrosis gyógyszeres kezelése a rendelkezésre álló széles körű terápiás lehetőségek ellenére a mai napig nem megoldott. Irodalmi adatok alapján hidroxi-fahéjsav-származékokat tartalmazó növényi kivonatok in vitro és in vivo modellekben antifibroticus hatásúak. Célkitűzés: A szerző adatokat kívánt nyerni a májfibrosis adjuváns terápiájában és prevenciójában alkalmazható gyógy- és fűszernövények antifibroticus hatású hidroxi-fahéjsav-származékairól. Módszer: Fali kövirózsa présnedve, valamint hét közismert, a Lamiaceae családba tartozó fűszernövény hidroxi-fahéjsav-származék-tartalmát és összetételét vizsgálta spektrofotometriás és HPLC-módszerekkel. Eredmények: A Lamiaceae fűszernövények magas hidroxi-fahéjsav-származék-tartalommal rendelkeztek, vezető komponensként minden esetben rozmaringsavat tartalmaztak, míg a kövirózsa hidroxi-fahéjsav-származék-tartalma alacsonyabb volt. Következtetések: A kövirózsaprésnedv jelentős antioxidánsaktivitással rendelkező polifenol vegyületei miatt valószínűsíthető, hogy farmakológiai hatása a tartalmi anyagok együtthatásának köszönhető. A vizsgált fűszernövényekben az antifibroticus hatású hidroxi-fahéjsav-származékok koncentrációja jelentős, így az eredmények alátámasztják ezen növények májbetegek diétájában való alkalmazását.