Diabétesz és coeliakia / Juhász Márk, Kocsis Dorottya, Somogyi Anikó
Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2012. 10. évf. 1. sz., p. 31-34. : ill.
A coeliakia a vékonybél leggyakoribb malabszorpcióhoz vezető betegsége, amelyet a gabonafélék (búza, rozs, árpa és lehetségesen a zab) gluténfrakciója idéz elő genetikailag fogékony egyénekben. A HLA DR3-DQ2 haplotípussal kapcsolt autoimmun betegségek szoros kapcsolatban állnak a coeliákiával. Inzulindependens diabetes mellitusban szenvedő betegekben a coeliakia prevalenciája jóval magasabb a populációban észlelhető 1,3%-nál, elérheti az 1,6-13%-ot is. A cukorbeteg gyermekekben coeliakia társulására általában nem emésztőrendszeri tünetek, hanem fejlődésbeli elmaradás, csökkent hossznövekedés, a cukoranyagcsere nagyfokú labilitása (Mauriac-szindróma) és az indokolatlan hypoglykaemiák, vas- és folsavhiány, anémia utalnak. A gluténmentes diéta bevezetése pozitív hatású a növekedésre és a metabolikus állapotra. A diéta hatására gyógyuló bélnyálkahártyán javul a felszívódás, ami a betegek inzulinszükségletének növekedését okozza. A kezeletlen coeliakia fokozott mortalitással jár, emeli a daganatos megbetegedések, májbetegség, osteoporosis, és egyéb autoimmun megbetegedések kockázatát. Mind a tünetes, mind pedig a tünetmentes diabéteszes gyermekeknél el kell végezni a szerológiai szűrést coeliakia irányában, a tesztet pedig azonos időközönként (ajánlott 3 év) ismételni kell.