Prebiotikumok alkalmazása az allergiaprevencióban / Arató András
Bibliogr.: p. 78. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2012. 11. évf. 2. sz., p. 77-78.
Az ételallergia előfordulási gyakorisága a fejlett világban igen magas, a három év alatti korosztályban 6%, míg a felnőttekben 4% körül mozog (1). Az Egyesült Államok Betegség Kontroll Centruma (CDC) mindezt a közelmúltban megerősítette, s egyidejűleg megállapította, hogy az ételallergia prevalenciája az elmúlt 18 évben 18 százalékkal nőtt az amerikai gyermekekben (2). Ezek a számok egyértelműen igazolják, hogy az ételallergia népegészségügyi problémát jelent, s ezért nem véletlenül világszerte keresik azokat az új megelőzési lehetőségeket, amelyek az orális tolerancia egyensúlyának fenntartásával megelőznék az allergiás kórképek kialakulását. Az atópiás betegségek gyakorisága eléri az 50 százalékot is kétéves korukig azokban a kisdedekben, akiknek az egyik szülője atópiás (3). Leggyakoribb az atópiás dermatitis előfordulása, de jelentős számban jelentkezhet ismétlődő obstruktív bronchitis is, amelyek epidemiológiai vizsgálatok alapján fontos szerepet játszanak az asztma kialakulásában (4).