Tudnivalók az ízérzésről / Keresztesi Gáborné [et al.]
Bibliogr.: p. 200. - Abstr. hun.
In: Fül-Orr-Gégegyógyászat. - ISSN 0016-237X. - 2011. 57. évf. 4. sz., p. 194-200. : ill.
A szerzők áttekintik az ízérzést, mint komplex folyamatot. Foglalkoznak a nyelv és az ízlelőbimbók anatómiájával, az ízlelőszemölcsök beidegzésével, valamint az azt beidegző idegek lefutásával és annak agyi központjaival. Leírják az ízlelés funkcióját és a különböző ételek egymásra gyakorolt hatásait. Tárgyalják az alapízek fogalmát, köztük a régóta elfogadott négy alapízt: az édes, sós, keserű és savanyú ízt, és kitérnek a vitatott három új alapízre: az umamira, a zsírra és a vízre. Beszélnek az ízérzés mérésének módszereiről. Részletezik az ízérzés funkciózavarait, a különböző szinteket, amelyeken a zavarok előfordulhatnak, és a különböző ágenseket, amelyek ezeket a zavarokat okozhatják. Összefoglalják azokat a betegségeket, ahol az ízérzésnek differenciáldiagnosztikus szerepe lehet, mint pl. az egyes hiányállapotok (E-, B,-vitamin és cinkhiány), az influenza, a HIV, a diabetes mellitus és a myasthaenia gravis.