Az anyatej Oligoszacharidjainak jelentősége a fertőzések megelőzésében / Arató András
Bibliogr.: p. 222. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2011. 10. évf. 5. sz., p. 220-222. : ill.
Tapasztalatok alapján már évszázadok óta ismert, hogy a szoptatott csecsemőkben a fertőzések kialakulása lényegesen ritkább mint a mesterségesen tápláltakban. Ezt a megfigyelést az Egyesült Államokban már 1935-ben statisztikai módszerekkel is bizonyították egy húszezer csecsemőre kiterjedő átfogó vizsgálat keretében, amikor kiderült, hogy az anyatejes táplálás, különösen az első életévben, védelmet jelent a fertőző betegségekkel szemben, és az így tápláltakban jóval alacsonyabb az enterális infekciók, a légúti fertőzések és az otitisek száma. Mindezt megerősítették 1990-ben Howie és munkatársai is, akik azt is bizonyították, hogy a legalább 13 hetes korig tartó anyatejes táplálás esetén a tápszeres csecsemőkhöz képest jelentősen csökken egyéves korig a gasztrointesztinális és a légúti fertőzések száma, vagyis kiderült, hogy a szoptatás a fertőzésekkel szemben hosszú távú védelmet jelent. Dewey és munkatársai vizsgálataiból is az igazolódott, hogy a mesterségesen táplált csecsemőkben az otitisek száma gyakoribb, és azok elhúzódó lefolyásúak.