Az enteroaggregatív és Shiga toxin-termelo Escherichia coli 0104:H4 járvány és hatása Európára / Herpay Mária [et al.]
Bibliogr.: p. 23-24. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2011. 55. évf. 3. sz., p. 7-24. : ill.
Összefoglalás: Példa nélkül álló, új epidemiológiai, mikrobiológiai és klinikai jellemvonásokat mutató, Escherichia coli 0104:H4 járvány zajlott 2011. május és augusztus között, Európában. A járványt okozó baktériumra a kórokozó képességet meghatározó tulajdonságok, szokatlan kombinációja jellemző. E kórokozó tekintetében szokatlan módon az enteroaggregatív Escherichia coli (EAEC) baktériumokra jellemző tulajdonságokkal együtt fejeződnek ki, a 2-es típusú Shiga toxin-termelőképesség (stx2), és a kiterjedt spektrumú B-laktamáz (ESBL) és penicillináz termelés tulajdonságai is. A véres vagy nem véres hasmenést és/vagy hemolítikus urémiás szindróma (HUS) megbetegedést okozó Shiga toxin-termelő E. coli (STEC) baktériumokat enterohemorrhágiás E. coli (EHEC) baktériumoknak is nevezik. Az EAEC gyakori kórokozója a fejlődő országokban élő kisgyermekek és csecsemőkorúak perzisztáló hasmenésének és az utazók hasmenésének. Az EHEC törzsek állati reservoirjával szemben, az EAEC törzsek reservoirja az ember. A hibrid patotípusba tartozó baktériumok okozta fertőzés patogeneziséről és az általuk okozott járványok jellemzőiről ezideig kevés adat áll rendelkezésre. A járvány során megerősödött a nemzetközi együttműködés: a mikrobiológiai adatokat és szakmai javaslatokat haladéktalanul közzétették, a közegészségügy és élelmiszerbiztonság készültséget elrendelő hálózatain keresztül. Az Országos Epidemiológiai Központ az esetek felderítésére megerősítette a hazai járványügyi és mikrobiológiai surveillance rendszert. Az OEK-ben működő Enterális Nemzeti Referencia laboratórium kifejlesztett egy egyszerű diagnosztikus módszert és a patogén markerek specifikus, molekuláris vizsgálataival együtt alkalmazta az elsődleges tenyészetek vizsgálatára. Szerzők célja, a szakmai és a politikai döntéshozók számára tájékoztatás adása annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerláncban esetlegesen felbukkanó új vagy veszélyes, hasmenést okozó E. coli baktériumok kimutatására irányuló preventív mikrobiológia hazai fejlesztésének szükségességére.