Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=99074
MOB:2011/4
Szerzők:Csiki Zoltán; Kovács Dóra; Csiki Emese; András Csilla; Papp Gábor; Paragh György
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Metabolizmus - 2011. 9. évf. 3. sz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  A laktózérzékenység gyakorlati vonatkozásai  / Csiki Zoltán [et al.]
  Bibliogr.: p. 183. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2011. 9. évf. 3. sz., p. 180-183.


A laktóz-intolerancia világszerte a gasztrointesztinális panaszok egyik leggyakoribb oka. A betegségre leginkább a laktóz tartalmú ételek (főleg tej és tejtermékek) fogyasztása után jelentkező puffadás, flatulencia, nem ritkán hasmenés, esetleg hányinger, hányás hívhatja fel a figyelmet. A tünetek nagyban hasonlítanak az irritábilis bél szindrómában tapasztaltakhoz, azonban mivel a betegség más-más terápiás konzekvenciával jár, a megfelelő differenciáldiagnózis kulcsfontosságú az adekvát kezeléshez. Közleményünkben áttekintjük, a laktóz-intolerancia etiológiáját, klinikai tünettanát, diagnosztikai kihívásait és terápiás lehetőségeit.