A laktózérzékenység gyakorlati vonatkozásai / Csiki Zoltán [et al.]
Bibliogr.: p. 183. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2011. 9. évf. 3. sz., p. 180-183.
A laktóz-intolerancia világszerte a gasztrointesztinális panaszok egyik leggyakoribb oka. A betegségre leginkább a laktóz tartalmú ételek (főleg tej és tejtermékek) fogyasztása után jelentkező puffadás, flatulencia, nem ritkán hasmenés, esetleg hányinger, hányás hívhatja fel a figyelmet. A tünetek nagyban hasonlítanak az irritábilis bél szindrómában tapasztaltakhoz, azonban mivel a betegség más-más terápiás konzekvenciával jár, a megfelelő differenciáldiagnózis kulcsfontosságú az adekvát kezeléshez. Közleményünkben áttekintjük, a laktóz-intolerancia etiológiáját, klinikai tünettanát, diagnosztikai kihívásait és terápiás lehetőségeit.