Pycnogenol: egy természetes anyag komplex hatással és kiemelkedő evidenciákkal / Apor Péter
Bibliogr.: p. 32. - Abstr. hun.
In: Praxis. - ISSN 1216-3228. - 2011. 20. évf. 3. sz., p. 29-32. : ill.
Az étrend-kiegészítőként használt növényi kivonatok közül kiemelkedik a Pycnogenol (Pyc), a francia tengerparti fenyő (Pinus pinaster Aiton) kérgének vizes kivonata. Összetételét (katekin, epikatekin, taxifolin, polifenolok, gyümölcssavak, stb.) az US Pharmacopeia (2007) tartalmazza. Az alkalmazásával folytatott klinikai tanulmányokat a Klinikai Monográfia foglalja össze, amely magyar szerzők munkáit is sorolja (dr. Gábor Miklós, dr. Blazsó Gábor) 2 A Pycnogenol az egyik legerősebb antioxidáns, reciklálja az oxidált C-vitamint a bioaktív formájára, védi az E-vitamint az oxidálástól. Az egyik legjobban ismert és tanulmányozott természetes anyag, az eddig kimutatott főbb hatásmechanizmusai: a nitrogénoxid-szintézis fokozásai, a kollagén enzimes lebontásának gátlása4 a gyulladásos enzimek (pl. COX-2, 5-LOX) génexpressziójának csökkentéses A következőkben a publikált közel 250 közleményből tallózunk szelektált terápiás területeken.