Biodízel előállításakor képződött glicerin fázis melléktermék vizsgálata in vivo genotoxikológiai tesztekben / Szendi Katalin [et al.]
Bibliogr.: p. 26. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2011. 8. évf. 1. sz., p. 21-26. : ill.
A biodízelt növényi olajokból vagy állati zsírokból átészterezéssel (alkoholízissel) gyártják, az eljárás melléktermékeként glicerin fázis keletkezik. Munkánkban állati takarmányozás céljára kezelt, technikai tisztaságú glicerin minta lehetséges genotoxikus hatásait vizsgáltuk különböző rövid távú tesztekben. Az in vitro/in vivo kombinált Ames tesztet alkalmazva Long Evans patkányok gyomorszondán keresztül egyszeri alkalommal 2000 mg/ttkg technikai tisztaságú glicerint kaptak, majd 24 órás vizeletgyűjtés után, 3 féle koncentrációt alkalmazva (100, 66, 33 mikrol) 2 féle Salmonella typhimurium törzzsel Ames tesztet végeztünk. A kísérletet dekonjugációs enzimek jelenlétében és hiányában is elvégeztük. A második kísérletben a kezelést követő 24. órában az állatoktól vérmintát vettünk, majd sejtszintű DNS mikrogél (üstökös) elektroforézist alkalmazva vizsgáltuk a potenciálisan keletkezett DNS-száltöréseket (comet assay). Szignifikáns genotoxikus hatást sem az Ames tesztben, sem az üstökös elektroforézisben nem észleltünk. A fentiekben alkalmazott módszerek a toxikológiai tesztrendszer elemei annak megállapítására, hogy a vizsgált technikai tisztaságú glicerin - a genotoxikológiai tesztek eredményeit figyelembe véve - alkalmas-e állati takarmányozásban való felhasználásra, tekintettel az emberi expozícióra a táplálékláncban.