Teafogyasztás a fogorvostudományi kutatások tükrében / Boros Ildikó
Bibliogr.: p. 48-49 - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2011. 55. évf. 1. sz., p. 42-50. : ill.
A folyadékfogyasztásban a világon, az ivóvizet követve, a tea áll a népszerűségi lista második helyén. A modern életstílusból adódik, hogy a teafogyasztás növekszik. Sokan a jeges és instant teakészítményekre ma már üdítőitalként tekintenek. A teafogyasztást napjainkban egészségesnek tartják, annak számos és ismert egészségvédő hatása miatt. A feldolgozási eljárás alapján három fő csoportja különíthető el a teáknak: fekete tea, zöld tea és az oolong tea. A tea igen sokféle hatóanyagot tartalmaz. A teafogyasztás általában a fog kemény- és lágyszöveteire és a szájnyálkahártyára nézve előnyös hatású, de fogászati szempontból kedvezőtlen, káros hatásokról is beszámoltak. A teák fogszuvasodást gátló hatásában elsősorban a polifenolok és a fluorid játszik szerepet. Emellett a polifenolok a fogágy gyulladást és a szájüregi rák kialakulását is gátolják, továbbá hatékonyak az orális leukoplakia és a halitosis (szájszag) kezelésében. A teafogyasztás lehetséges káros következményei között a fog fluorózis, a dentális erozió (fogkopás) és a fogak elszíneződése érdemel említést. A modern teakészítmények savas jellege és a dentális erozió között szoros összefüggés mutatható ki.