Nutrition habits and physical appearance in physically active and inactive youth / Sándor Bollók, Johanna Takács
Bibliogr.: p. 187. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2010. 7. évf. 4. sz.+suppl., p. 181-187. : ill.
Kutatásunk célja az aktív és inaktív fiatalok táplálkozási magatartásának és testtömegükről alkotott véleményük vizsgálata volt. Az egészséges táplálkozás 3 összetevőjét vizsgáltuk: mindennapi táplálkozás során előnyben részesített ételek; vitaminfogyasztás, táplálékkiegészítők, kondicionáló szerek és energiaitalok fogyasztása; valamint testsúly megítélése és fogyókúra tartása. A 17-19 éves fiatalok több mint fele változónak tartja egészséges táplálkozását; egytizedük nem kifejezetten egészségesen táplálkozik. A fizikailag aktív fiúk egészségesebben táplálkoznak, mint nem sportoló társaik. Egyértelmű összefüggést találtunk az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezés során előnyben részesített ételek között. Az egészségesebben táplálkozók fontosabbnak tartják a vitaminok fogyasztását; a többnyire vagy a lehető legegészségesebben táplálkozók 43,3%-a fogyaszt rendszeresen vitaminokat, és a rendszeres vitaminfogyasztók 59%-a rendszeresen sportol is. A fiatalok közül kevesen fogyasztanak rendszeresen táplálékkiegészítőket, kondicionáló szereket vagy energiaitalokat; de a rendszeresen fogyasztók háromnegyede sportoló. A vizsgált fiatalok több mint fele megfelelőnek tartja testsúlyát az optimálishoz képest, ám 20,3% túlsúlyosnak ítéli magát. A lányok szignifikánsan nagyobbnak tartják testsúlyukat az optimálishoz képest. Pozitív tényként emelhetjük ki, hogy a résztvevő fiatalok többsége állítja, hogy eddig élete során még soha sem fogyókúrázott, viszont a fogyókúrázók háromnegyede lány és 2/3-uk már többször is tartott fogyókúrát.