Császármetszés és probiotikumok a gasztroenterológus szemével / Dezsőfi Antal
Bibliogr.: p. 90. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2010. 9. évf. 2. sz., p. 88-90. : ill.
Általánosságban elterjedt az a nézet, hogy a baktériumok kártékony organizmusok, és csak bajt okoznak a gazdaszervezetnek. Ugyanakkor az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy számos olyan baktériumfaj létezik, amelyek kifejezetten előnyös hatással bírnak az emberi szervezetre. Probiotikumoknak nevezzük azokat a jótékony hatású, "bélbarát" baktériumokat és/vagy gombákat, amelyek a szervezetbe jutva ellenállnak a gyomor savas közegének és élve eljutnak a vastagbélbe. Itt fejtik ki kedvező hatásukat az egész szervezetre és elősegítik az ideális bélműködést legfontosabb tagjaik közé a lactobacillusok és bifidobaktériumok tartoznak.