A kardiovaszkuláris prevenció érdekében végzett haemostasisgátlás és néhány jellegzetes gasztroenterológiai csapda / Nagy Viktor
Abstr. hun.
In: Granum. - ISSN 1418-673X. - 2010. 13. évf. 2. sz., p. 41-46. : ill.
A vér alvadékonyságát kardiovaszkuláris okok miatt számos esetben kell gátolni. Eltér egymástól az artériás és a vénás rendszerben képződő thrombus kialakulása, szerkezete és természetesen ezek gátlószerei is. Az artériákban általánosságban az atheroscleroticus plakk ruptúrájának az érlumen elzárásának és a perifériás emboliáziónak a gátlása szükséges, mégpedig thrombocyta aggregációt gátló szerekkel. A vénákban a sztázis helyén képződő vörös thrombus növekedése és a pulmonális embolizáció antikoaguláns kezdéssel gátolható. A szív speciális szerv, hiszen az üregeiben képződő thrombus antikoagulánssal gátlandó, a koszorús erekben a plakkruptúra prevenciója és a percutan intervención átesett érszakasz, vagy sztent nyitva tartása pedig tbrombocyta aggregációt gátló szerekkel biztosítható. Mindkét kezdési formának számos szövődménye ismert, ezek közül kitüntetett szerepű a gasztrointesztinális vérzés, hiszen veszélyeztetheti az életet, ugyanakkor jól diagnosztizálható és kezelhető.