A steatosis kialakulásának patomechanizmusai / Fülöp Péter, Paragh György
Bibliogr.: p. 328-329. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2010. 151. évf. 9. sz., p. 323-329. : ill.
Az elhízás és hozzá társuló kórállapotok, így az inzulinrezisztenciát kísérő nem alkoholos zsírmájbetegség a világ egészségügyi rendszereire jelentős terhet rónak. A betegség kialakulásának első lépése a májban történő trigliceridlerakódást kísérő elzsírosodás, amely később gyulladáshoz, illetve májzsugorhoz és májrákhoz is vezethet. A steatosis hátterében a májba történő nagy mennyiségű zsírsavbeáramlás és a szervben megfigyelhető fokozott lipogenesis, valamint a zsírsav-oxidációs és -szekréciós utak relatív csökkenése áll. Jelen összefoglalónkban ezen molekuláris mechanizmusokra világítunk rá. Ezek megértése fontos adalékul szolgálhat az elhízás és az inzulinrezisztencia mellett kialakuló májbetegség, illetve a következményes kardiometabolikus következmények hátterének tisztázásához.