A rizikófaktorok csökkentése diétás terápiával a kardiológiai rehabilitációban / Csendes Éva
Bibliogr.: p. 36-37. - Abstr. hun.
In: Kardiovaszkuláris Prevenció és Rehabilitáció. - ISSN 2060-4238. - 2010. 3. évf. 1. sz., p. 31-37. : ill.
A kardiológiai rehabilitáció során a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közül számos megelőzhető, kezelhető diétával. Ezek közé tartozik a kóros zsíranyagcsere, a magasvérnyomás betegség, a cukorbetegség, az elhízás és a köszvény. A Kardiológiai és Rehabilitációs Kollégium módszertani levele (A kardiológiai rehabilitáció szakmai és szervezeti irányelvei) meghatározza a rehabilitáció során a betegeknek adott étkezési tanácsadás főbb elveit. Meg kell ismertetnünk a betegekkel a táplálékok összetevőit, a hypertonia, a diabetes mellitus, a hyperlipidaemia, a hyperurikaemia, és az elhízás diétás kezelését, a növényiolaj-, növényirost-fogyasztás és az energiaszegény táplálkozás fontosságát, a só szerepét az étkezésben és a korszerű konyhatechnikai módszereket. A diétás terápia célja, hogy csökkenjen a zsír-, koleszterin-, cukor-, alkohol- és a túlzott sóbevitel, növekedjen a rost, a teljes értékű szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, és csökkenjen az elhízás gyakorisága és mértéke. A legújabb kutatások eredményei bizonyítják, hogy a helyes táplálkozással az atherosclerosis folyamata meggátolható, és a keringés és véralvadás folyamatában az egyensúly a vazodilatáció és a trombocita-dezaggregáció javára billen.