Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=159808
MOB:2010/1
Szerzők:White, Brett
Tárgyszavak:ZSÍROK, TELÍTETLEN; ZSÍRSAVAK
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2010. 17. évf. 1. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Étrendi zsírsavak / Brett White
  Bibliogr.: p. 78-79. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2010. 17. évf. 1. sz., p. 72-79. : ill.


A zsírsavakat táplálkozási szempontból négy csoportba szokták sorolni: a telített, az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a transz zsírsavak csoportjába. A telített és a transz zsírsavak növelik a koszorúérbetegség kialakulásának veszélyét. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak inkább kedvező hatásúak, bár ezt nem támasztják alá egybehangzó szakirodalmi adatok. A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartozó ómega-3-zsírsavak feltételezett gyulladáscsökkentő hatását többféle betegségben is tanulmányozták. Előnyösnek mutatkoztak cystás fibrosisban is, és talán védelmet nyújtanak a demencia kialakulásával szemben. Fel kell hívnunk a betegek figyelmét, hogy kerüljék a hidrogénezett olajok fogyasztását, valamint a transz zsírokat tartalmazó élelmiszereket, mivel a megfigyeléses vizsgálatok szerint ezek elősegítik a coronariabetegség létrejöttét.