Étrendi zsírsavak / Brett White
Bibliogr.: p. 78-79. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2010. 17. évf. 1. sz., p. 72-79. : ill.
A zsírsavakat táplálkozási szempontból négy csoportba szokták sorolni: a telített, az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a transz zsírsavak csoportjába. A telített és a transz zsírsavak növelik a koszorúérbetegség kialakulásának veszélyét. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak inkább kedvező hatásúak, bár ezt nem támasztják alá egybehangzó szakirodalmi adatok. A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartozó ómega-3-zsírsavak feltételezett gyulladáscsökkentő hatását többféle betegségben is tanulmányozták. Előnyösnek mutatkoztak cystás fibrosisban is, és talán védelmet nyújtanak a demencia kialakulásával szemben. Fel kell hívnunk a betegek figyelmét, hogy kerüljék a hidrogénezett olajok fogyasztását, valamint a transz zsírokat tartalmazó élelmiszereket, mivel a megfigyeléses vizsgálatok szerint ezek elősegítik a coronariabetegség létrejöttét.