Táplálkozás-egészségügy / Martos Éva
Bibliogr.: p. 308. - Abstr. hun., eng.
In: Népegészségügy. - ISSN 0369-3805. - 2009. 87. évf. 4. sz., p. 301-308. : ill.
A szerzők meghatározzák a táplálkozás-egészségügy fogalmát és népegészségügyi jelentőségét. Nemzetközi és hazai szakirodalom alapján áttekintik a táplálkozásban és a túlsúly/elhízás területén tapasztalt főbb trendeket és társadalmi egyenlőtlenségeket. A táplálkozást és elhízást befolyásoló makrokörnyezeti tényezők közül a tanulmány részletesebben mutatja be az élelmiszerek árának és az ún. obezogén környezetnek az elhízás társadalmi egyenlőtlenségeiben betöltött szerepét. A tanulmányban bemutatásra kerülnek a gyermekek közétkeztetését felmérő, illetve azok javítását célzó legfrissebb hazai táplálkozás-egészségügyi felmérések és modell programok eredményei. Áttekintésre kerülnek a táplálkozás és az elhízás terén kialakult helyzet javítására életre hívott főbb nemzetközi kezdeményezéseket, amelyek a táplálkozással kapcsolatos magyar politikák és intézkedések alakítását támogatják.