Az anyai táplálkozás szerepe a gyermek obesitasának kialakulásában / Sólyom Enikő
Bibliogr.: p. 284. - Abstr. hun., eng.
In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2009. 60. évf. 6. sz., p. 281-284. : ill.
Az obesitas az egyik legjelentősebb népegészségügyi gond világszerte. Az elmúlt 40 év kutatásai nyomán növekvő bizonyosságú, hogy a korai életben kapott táplálás jelentős hatást gyakorol a fejlődésre és a hosszú távú egészségre. Epidemiológiai adatok alapján bizonyosnak látszik az obesitas korai eredete. A programming/bevésődés miatt a szervezet nem felejti el a magzati és a korai életben érvényesülő előnytelen környezeti hatásokat. Az előnytelen hatások között kiemelt jelentőségű a nem megfelelő táplálás. A mechanizmusra az epigenika teremt alapot. A hypophysispituiter tengely programozása, az emelkedett inzulinszerű növekedési faktor és a leptin koncentráció játszhat fontos szerepet az obesitas korai eredetében. Remélhető, hogy a fiziológiás fejlődés, a megfelelő táplálékösszetétel potenciálisan hosszú távú egészséget, obesitas prevenciót jelent. E szempontból a legfontosabb időszak a magzati élet és az első két életév. Ezért a graviditás alatti magzati fejlődés, az anyai táplálkozás követése, ellenőrzése mellett az első két életévben különös gonddal kell figyelni a növekedést, gyarapodást, a táplálás módját, energiatartalmát, fehérje, nukleotid és zsírsav összetételét.